Zelňačka

Krásně kyselá, plná papriky, zjemněná smetanou. Ideální polévka v tomhle podzimním počasí.
Recept:
- 1kg kysaného zelí (dvě balení)
- 1kg brambor
- 250g pikantní paprikové klobásy
- 1 lžička soli (do vody na brambory)
- 3 lžíce sladké papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 250ml 33% smetany
Postup:
Zelí vymačkejte a nakrájejte na menší kousky (vymačkejte ho proto aby vám šťáva všude netekla, a lépe se s ním pracovalo), a pak ho spolu se šťávou dejte do hrnce. Zelí zalejte vývarem a dejte na 40 minut vařit. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Brambory dejte do litru vody, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Klobásu nakrájejte na tenká půlkolečka a dejte smažit. Jakmile pustí tuk a opeče se, přidejte papriku a sušený česnek, odstavte a pořádně promíchejte. Ke klobáse přidejte trochu vývaru ze zelí, a důkladně v něm rozmíchejte koření. Pak vše přelijte do hrnce se zelím. Uvařené brambory nalijte i s vodou do hrnce k zelí a klobásy a promíchejte. Na závěr vmíchejte smetanu a odstavte.
Video postup najdete ZDE.