Rychlý mazanec

Rychlý proto, že nemusíte dělat omládek. Je ideální pro ty, kteří mají raději hutnější mazanec, který se při kynutí na plechu nerozjede.

Recept: 
- 250 g hladké mouky 
- 100 g polohrubé mouky
- 1 balení sušeného droždí 
- 125 ml vlažného mléka 
- 80 g medu
- 60 g másla 
- 0,5 balení citronové kůry
- 1 vejce 
- 1 lžička vanilkové pasty
- hrst rozinek
Postup: 
Ze všech surovin vypracujte těsto, a nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vytvarujte bochánek, utáhněte ho, a spoj zamáčkněte. Dejte ho na plech vyložený pečicím papírem, přiklopte větší mísou a nechte ještě hodinu kynout. Uprostřed nařízněte opatrně křížek, mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, můžete ho ještě posypat plátky mandlí, a.pečte ho na 180°C 15 minut odkryté a 20 minut pod alobalem. Pokud by se vám zdálo že příliš rychle tmavne, přikryjte ho alobalem dříve.