Pomazánky

Ať už je Silvestr, slavíte narozeniny, nebo máte prostě jen chuť na něco dobrého a Rychlého na svačinu, pomazánky jsou vždy skvělou volbou. Najdete jich tu několik, a věřím že jistě uspokojí vaše chuťové pohárky.

Bryndzová

Recept:
- 120 g bryndzy
- 100 g taveného sýru 
- 2 stroužky česneku 
- 1 lžíce hořčice 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Všechny suroviny důkladně promíchejte a nechte v lednici a alespoň pár hodin odležet.

Česneková 

Recept: 
- 200 g taveného sýru 
- 50 g majonézy 
- 4-5 stroužku česneku 
- sůl dle chuti
Postup: 
Česnek prolisujte nebo utřete a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Česneková z pečeného česneku

Suroviny:
- 3-5 paliček česneku podle velikostiq
- 1 pomazánkové máslo 
- sůl 
- olej
Česnek rozkrojte, osolte a pokapejte olejem, zabalte do alobalu a pečte 40 minut na 170°C. Upečený česnek vymačkejte, přidejte k němu pomazánkové máslo, podle chuti osolte a promíchejte.

Drožďová

Recept: 
- 100 g droždí 
- 2 vejce 
- 1 střední cibule 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Cibuli na sekejte na jemno a nechte zesklovat na troše másla. Odstavte a rozdrobte k ní droždí. Jakmile se rozpustí přidejte rozšlehaná vejce a důkladně promíchejte. Vraťte na plotnu a na mírném plameni za stálého míchání nechte s houstnout. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Nechte alespoň pár hodin vychladit v lednici.

Hermelínová

Recept: 
- 200 g hermelínu 
- 60 ml mléka 
- 30 g majonézy 
- 40 g cibule 
- 100 g šunky 
- 50 g smetanového sýru 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Hermelín nastrouhejte nahrubo, dejte ho do kastrůlku spolu s mlékem a za stálého míchání zahřívejte, dokud se hermelín nerozpustí. Přidejte cibuli nasekanou na drobno a nechte ji prohřát. Přidejte smetanový sýr majonézu, sůl a pepř a vraťte na chvilku na plotnu, aby se vše důkladně propojila. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou šunku a nechte vychladit.

Krabí

Recept:
- 250 g krabích tyčinek 
- 1 malá cibule 
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 120 g majonézy 
- 80 g zakysané smetany 
- 1 lžíce citronové šťávy
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Cibuli na sekejte na jemno a krabí tyčinky nakrájejte na malé kousky. Dejte do mísy, přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Pikantní sýrová s česnekem

Recept: 
- 250 g tvrdého sýru 
- 250 g majonézy 
- 150 g pomazánkového másla 
- 1-2 lžíce pálivé omáčky 
- 2 střední paličky česneku 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Sýr nastrouhejte na jemno a česnek nasekejte. Všechny suroviny smíchejte dohromady a nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Sloní žrádlo

Recept: 
- 200 g šunkového salámu 
- 1 střední cibule 
- 2 větší kyselé okurky
- 100 g majonézy 
- 40 g kečupu 
- 20 g hořčice 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Do kastrůlku dejte majonézu, kečup a hořčici a přiveďte k varu. Vmíchejte na jemno na sekanou cibuli a nechte chvíli odstát. Přidejte najemno nastrouhané kyselé okurky a najemno nastrouhaný salám a důkladně promíchejte. Nechte alespoň pár hodin vychladit v lednici.

Sýrová s česnekem

Recept: 
- 200 g sýru 
- 100 g smetanového sýru 
- 2-3 stroužky česneku 
- dle chuti sůl a pepř 
- hrst sekaných vlašských ořechů
Postup: 
Sýr na jemno nastrouhejte a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Sýrová s paprikou 

Recept: 
- 150 g sýru 
- 150 g šunky 
- 100 g majonézy 
- 100 g smetanového sýru 
- lžička hořčice 
- lžíce kečupu 
- 2 stroužky česneku 
- 2 lžíce pažitky 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Sýr a šunku nastrouhejte na jemno, česnek prolisujte a pažitku nasekejte. Přidejte všechny ostatní suroviny a důkladně promíchejte. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Tuňáková

Recept: 
- 250 g tuňáka ve vlastní šťávě 
- 250 smetanového sýru 
- 2 lžíce majonezy, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžička pálivé omáčky 
- 1 střední cibule nasekaná najemno 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Z tuňáka slijte šťávu a smíchejte ho s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Tvarohová s mrkví 

Recept: 
- 150 g tvarohu 
- 50 g majonézy 
- 2 středním mrkve 
- 1 lžička rozmarýnu 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Mrkev nastrouhejte na jemno a orestujte na troše másla. Přidejte rozmarýn a nechte ho rozvonět. Přendejte do mísy a nechte vychladnout. Přidejte všechny ostatní suroviny a důkladně promíchejte. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.

Vajíčková

Recept: 
- 4 vejce uvařená na tvrdo 
- 60 g majonézy 
- 2 lžíce hořčice 
- dle chuti sůl a pepř
Postup: 
Vejce nastrouhejte najemno a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.