Pomazánky

Ať už je Silvestr, slavíte narozeniny, nebo máte prostě jen chuť na něco dobrého a Rychlého na svačinu, pomazánky jsou vždy skvělou volbou. Najdete jich tu několik, a věřím že jistě uspokojí vaše chuťové pohárky.
Bryndzová
Recept:
- 120 g bryndzy
- 100 g taveného sýru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Všechny suroviny důkladně promíchejte a nechte v lednici a alespoň pár hodin odležet.
Česneková
Recept:
- 200 g taveného sýru
- 50 g majonézy
- 4-5 stroužku česneku
- sůl dle chuti
Postup:
Česnek prolisujte nebo utřete a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Česneková z pečeného česneku
Suroviny:
- 3-5 paliček česneku podle velikostiq
- 1 pomazánkové máslo
- sůl
- olej
Česnek rozkrojte, osolte a pokapejte olejem, zabalte do alobalu a pečte 40 minut na 170°C. Upečený česnek vymačkejte, přidejte k němu pomazánkové máslo, podle chuti osolte a promíchejte.
Drožďová
Recept:
- 100 g droždí
- 2 vejce
- 1 střední cibule
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Cibuli na sekejte na jemno a nechte zesklovat na troše másla. Odstavte a rozdrobte k ní droždí. Jakmile se rozpustí přidejte rozšlehaná vejce a důkladně promíchejte. Vraťte na plotnu a na mírném plameni za stálého míchání nechte s houstnout. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Nechte alespoň pár hodin vychladit v lednici.
Hermelínová
Recept:
- 200 g hermelínu
- 60 ml mléka
- 30 g majonézy
- 40 g cibule
- 100 g šunky
- 50 g smetanového sýru
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Hermelín nastrouhejte nahrubo, dejte ho do kastrůlku spolu s mlékem a za stálého míchání zahřívejte, dokud se hermelín nerozpustí. Přidejte cibuli nasekanou na drobno a nechte ji prohřát. Přidejte smetanový sýr majonézu, sůl a pepř a vraťte na chvilku na plotnu, aby se vše důkladně propojila. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou šunku a nechte vychladit.
Krabí
Recept:
- 250 g krabích tyčinek
- 1 malá cibule
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 120 g majonézy
- 80 g zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Cibuli na sekejte na jemno a krabí tyčinky nakrájejte na malé kousky. Dejte do mísy, přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Pikantní sýrová s česnekem
Recept:
- 250 g tvrdého sýru
- 250 g majonézy
- 150 g pomazánkového másla
- 1-2 lžíce pálivé omáčky
- 2 střední paličky česneku
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Sýr nastrouhejte na jemno a česnek nasekejte. Všechny suroviny smíchejte dohromady a nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Sloní žrádlo
Recept:
- 200 g šunkového salámu
- 1 střední cibule
- 2 větší kyselé okurky
- 100 g majonézy
- 40 g kečupu
- 20 g hořčice
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Do kastrůlku dejte majonézu, kečup a hořčici a přiveďte k varu. Vmíchejte na jemno na sekanou cibuli a nechte chvíli odstát. Přidejte najemno nastrouhané kyselé okurky a najemno nastrouhaný salám a důkladně promíchejte. Nechte alespoň pár hodin vychladit v lednici.
Sýrová s česnekem
Recept:
- 200 g sýru
- 100 g smetanového sýru
- 2-3 stroužky česneku
- dle chuti sůl a pepř
- hrst sekaných vlašských ořechů
Postup:
Sýr na jemno nastrouhejte a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Sýrová s paprikou
Recept:
- 150 g sýru
- 150 g šunky
- 100 g majonézy
- 100 g smetanového sýru
- lžička hořčice
- lžíce kečupu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce pažitky
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Sýr a šunku nastrouhejte na jemno, česnek prolisujte a pažitku nasekejte. Přidejte všechny ostatní suroviny a důkladně promíchejte. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Tuňáková
Recept:
- 250 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 250 smetanového sýru
- 2 lžíce majonezy, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžička pálivé omáčky
- 1 střední cibule nasekaná najemno
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Z tuňáka slijte šťávu a smíchejte ho s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Tvarohová s mrkví
Recept:
- 150 g tvarohu
- 50 g majonézy
- 2 středním mrkve
- 1 lžička rozmarýnu
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Mrkev nastrouhejte na jemno a orestujte na troše másla. Přidejte rozmarýn a nechte ho rozvonět. Přendejte do mísy a nechte vychladnout. Přidejte všechny ostatní suroviny a důkladně promíchejte. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.
Vajíčková
Recept:
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 60 g majonézy
- 2 lžíce hořčice
- dle chuti sůl a pepř
Postup:
Vejce nastrouhejte najemno a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte alespoň pár hodin odležet v lednici.