Nadýchaná vánočka

Nadýchaná vánočka je něco, co nesmí chybět při vánoční snídani, proto ji peču vždy 23. prosince odpoledne, a peču nejlépe dvě, aby zbylo na snídani.
Recept:
- 350 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 100 g cukru
- 70 g měkkého másla
- 1 balení sušeného droždí
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkové pasty (nebo vanilkového cukru)
- půl lžičky sušené citronové kůry (nebo kůra z 1 citronu)
- 30 g rozinek (pokud je máte rádi)
- vejce na potření, plátky mandlí na posypání
Postup:
Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte těsto. To nechte asi 1,5-2 hodiny kynout. Rozdělte ho na 6 stejných dílů (já si vždy těsto zvážím a vydělím 6, aby byly díly opravdu stejné) a vytvarujte bochánky. Ty nechte 15 minut odpočinout. Bochánky rozválejte na asi 30 cm dlouhé žížaly a upleťte z nich vánočku. Tu dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakryjte (buďto utěrkou, ale nejlépe větší mísou, nebo třeba pekáčem, aby neosychala) a nechte asi hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180°C, vánočku potřete vejcem a dejte do trouby. Ihned stáhněte teplotu na 160°C a pečte 20 minut. Pak znovu potřete vejcem, posypejte plátky mandlí, zakryjte alobalem a dejte na 30 minut dopéct.