Mazanec

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako vánočka k Vánocům. U snídaně prostě nesmí chybět a bez toho by to nebylo ono.

Suroviny:
- 600 g hladké mouky 
- 120 g cukru 
- 250 ml mléka 
- 2 balení sušeného droždí 
- 1 vejce 
- 120 g másla 
- 1 lžička citronové kůry
Postup: 
Do mísy dejte cukr, vlažné mléko a sušené droždí a promíchejte přejeďte mouku, vejce a citronovou kůru a krátce prodělejte, aby se suroviny spojily. Těsto nemusí být hladké, jen aby bylo vše propojené. Teď přidejte změklé máslo a těsto nechte v robotu asi pět minut hníst. Rozvine se tak lepek a těsto bude kompaktnější. Hotové těsto dejte do mísy, zakryjte, a nechte asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vytvarujte mazanec, utáhněte ho a spoj zamáčkněte. Dejte ho na plech vyložený pečicím papírem nebo pečící podložkou, přiklopte větší mísou (aby mělo těsto dost prostoru pro kynutí) a nechte ještě 30 minut odpočinout. Kynutý na plechu řiďte hlavně podle teploty, kterou máte v místnosti, pokud tam budete mít horko, bude mu stačit klidně i 20 minut, pokud budete mít chladněji, nechte ho třeba i 40. Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, vršek nařízněte do křížku a posypejte ho plátky mandlí. Pečte na 175°C asi 40-50 minut, podle velikosti mazance (pokud uděláte z těsta dva menší, bude stačit 35-40 minut, pokud uděláte jeden velký, nechte ho určitě 50). Po 20 minutách mazanec zakryjte alobalem, aby se nespálil. Zda je mazanec upečený můžete vyzkoušet špejlí – píchněte ji opatrně do středu mazance, a pokud na ní neulpí žádné těsto, je mazanec hotový. Pokud by na špejli zůstalo nalepené syrové těsto, nech toho ještě dopéct.