Lasagne

Lasagne jsou láska, závislost, a s domácími těstovinami i trochu alchymie. A mohla bych je jíst denně.
Těstoviny:
Recept na univerzální těsto na domácí těstoviny najdete v sekci Přílohy. Na větší pekáč ho udělejte z 5 vajec. Těsto pak vyválejte na tenké placky (pokud máte strojek na těstoviny, tak na předposlední tloušťku).
Masová směs:
- 500 g mletého hovězího (nebo mix hovězí a vepřové)
- 2 balení pasírovaných rajčat
- 1 střední cibule
- sůl, pepř, bazalka
Postup:
Na troše oleje orestujte cibuli, přidejte maso a opečte. Přidejte koření, pasírovaná rajčata a krátce povařte.
Bešamel:
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 l mléka
- sůl, muškátový oříšek
Postup:
Na másle zarestujte mouku a asi 2 minuty míchejte. Po částech přidejte mléko a vymíchejte hladký bešamel. Osolte, přidejte muškátový oříšek a asi 5-7 minut na mírném plameni povařte.
Na dno pekáče dejte trochu bešamelu a první vrstvu těstovin. Vrstvěte masovou směs, trochu bešamelu, těstoviny, a tak dále. Na poslední vrstvu těstovin dejte už jen bešamel, posypejte strouhaným parmazánem a pečte na 180°C 40 minut.
Tip:
Po upečení nechte lasagne úplně vychladnout, nejlépe je nechte v lednici do druhého dne. Pak je nakrájejte a jednotlivé porce rozpečte na 150°C cca 15 minut v troubě. Díky tomu budou mít že všech stran kůrčičku a budou ještě lepší.