Kvasový chleba

Domácí chleba je něco, co u nás doma nesmí chybět. Co jsem si před více než třemi lety pořídila kvas, chleba jsem nekupovala. 

Recept:
- 300g rozkvasu
- 300g vody
- 600g mouky (dávám vždy kombinaci pšeničné hladké, špaldové hladké, a špaldové celozrnné - vždy s převahou pšeničné hladké) 
- 2 lžičky soli 
- 2 lžíce kmínu
Postup:
Smíchejte všechny suroviny a vypracujte mírně lepivé těsto. To přesuňte do mísy vymazané trochou oleje, a nechte 40 minut kynout. Po 40 minutách chleba přeložte - rozplácněte ho na čtverec, pomyslně rozdělte na třetiny a všechny čtyři strany složte doprostřed. Tohle přeložení budete dělat celkem třikrát, vždy po 40 minutách. Jakmile bude těsto vykynuté, rozplácněte si ho na obdélník, a delší strany složte směrem k sobě doprostřed. Chleba stočte a pořádně utáhněte, posypejte trochu mouky a vložte do ošatky. Spoj zamáčkněte, aby se vám při kynutí nerozjížděl. Chleba nechte kynout buďto cca 3-5 hodin při pokojové teplotě, nebo cca 8-13 hodin v lednici. V obou případech závisí na teplotě, těsto by mělo vyskočit asi o třetinu až polovinu. Vykynutý chleba vyklopte na pečící papír nařízněte, a pečte buďto na předehřátem plechu nebo v předehřáté nádobě. K chlebu vždy hoďte jednu nebo dvě kostky ledu, aby se buchník zapařil a lépe vyskočil. Pečte ve vyhřáté troubě na 250°C 10 minut, pak teplotu stáhněte na 200°C a pečte dalších 25 minut. Upečený bochník nechte vychladnout na mřížce.