Dýňová polévka

Dýňová polévka je podzimní nezbytnost, ale s příchodem prvních mrazíků dýňová sezóna ještě nekončí. Tahle polévka krásně zahřeje a zasytí, a určitě si rádi dáte i teď v zimě.
Recept:
- 1 větší máslová dýně
- půlka celeru
- 5-6 mrkví
- 4 brambory
- 2 cibule
- 1 menší palička česneku
- 3 litry vývaru
- sůl, pepř, petržel, kurkuma, chilli vločky a mletý zázvor
- smetana na zjemnění
Postup:
Všechno zeleninu očistěte a nakrájete. Mrkev, celer a brambory na kostky, cibuli na čtvrtky a česnek můžete nechat vcelku. Máslovou dýni očistěte, oloupejte, a nakrájejte na větší kousky. Všechnu zeleninu dejte buďto do trouby, nebo jako já do horkovzdušné fritézy, posypejte kořením a dejte upéct do měkka. Fritézu využívám proto, že je příprava rychlejší. Upečenou zeleninou dejte do hrnce zalijte vývarem a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Nakonec přidejte smetanu. Podávejte ideálně s dýňovými semínky nebo chlebovými krutony.