Bramboračka

Horká bramboračka plná hub nemusí být jen podzimní jídlo. Zkuste třeba krémovou verzi a úžasně zahřeje třeba i v zimě nebo na jaře.
Recept:
- 4 velké brambory
- 4 větší mrkve
- půlka středního celeru
- 1 střední cibule
- 3 hrsti sušených hub
- 3 litry vývaru
- sůl, pepř, sušený česnek
Moldánky:
- 2 velká vejce
- cca 8 lžic hrubé mouky
- sůl
Postup:
Natož je oleje orestujte cibuli, přidejte mrkev a celer a restujte na barvu. Osolte, opepřete, přidejte sušený česnek a promíchejte. Přidejte brambory, sušené houby a vývar a vařte, dokud brambory nebudou měkké. Mezitím si připravte těsto na moldánky. Vejce rozmíchejte se solí a po lžících přidávejte hrubou mouku, dokud vám nevznikne kompaktní a ne příliš husté těsto. Z těsta pomocí dvou lžiček vytvarujte noky (můžete je ale i odkrajovat a nebo dělat různé nepravidelné tvary záleží na vás, jak se vám to líbí) a dejte je uvařit do polévky. Jakmile noky vyplavou, máte hotovo.
Tip:
Pokud chcete bramboračku krásně hustou a krémovou, odeberte část zeleniny a všechny moldánky, a zbytek v hrnci rozmixujte do hladké konziste. Díky tomu se vám polévka krásně zahustí, aniž byste museli přidávat mouku nebo dělat jíšku.